Historie van De Kolke

Boerderij 'de Kolke' behoort tot het landgoed 'Beekzicht'. Wij bewonen vanaf december 1987 met onze kinderen deze boerderij. De naam 'de Kolke' komt van de vele, inmiddels gedempte kolken rondom onze boerderij. De boerderij staat op een terp gebouwd, omdat de Voorsterbeek bij een hoge waterstand van de IJssel zijn water niet kwijt kon en alle landerijen, toen weilanden, tot aan toe Klarenbeek overstroomden.

Het landgoed 'Beekzicht' is ongeveer 400 ha groot en is eigendom van de 'Bosch van Rosenthal' Stichting en Beekzicht BV. De stichter van dit landgoed is Mr. Hendrik Jan Thooft (1787-1861). Hij was getrouwd met L.J.B.V. van Rosenthal (1791-1860). Het landgoed werd in vrouwelijke lijn geërfd. Volgens wens van de in december 2004 overleden Jonkheer Mr. L.H.N.F.M. Bosch Ridder van Rosenthal werden de pachtverhoudingen gecontinueerd en moeten de boerderijen hun historische waarde behouden. 'Beekzicht' heeft een gevarieerde dierenwereld en er komen zeldzame plantensoorten voor. Het landgoed Beekzicht ligt aan de Rijksstraatweg in Voorst en is opengesteld voor publiek. Er zijn wandelpaden aangelegd en de oude kerkepaden zijn hersteld. De vis-, en ijsvereniging mag gebruik maken van de Mulderskolk.

Wij wonen in een gebied met veel variatie zoals bos, weilanden, akkerland en de Voorsterbeek slingert door de landerijen. Hier kunt u goed wandelen en de route "Mooi Voorst" kunt u bij ons beginnen. Aan de weg hebben wij een picknicktafel staan met uitzicht op onze boomgaard. Hier kunt u rustig even gaan zitten als u een wandeling maakt of een fietsroute rijdt. De geschiedenis van de boerderij gaat ver terug. Waarschijnlijk is 'de Kolke' één van de zeven boerderijen waaruit het dorp Voorst is ontstaan. In 1993 vierde Voorst zijn 1100-jarig bestaan!

Naast de boerderij is een boomgaard met veel hoogstamfruitbomen. De opbrengst verwerken wij in verschillende producten o.a. jam en sap. Het bouwplan bestaat uit akkerbouw gewassen zoals suikerbieten, consumptieaardappelen, mais, diverse soorten granen en groenten. Onze granen worden door lokale bierbrouwers gebruikt voor hun bier. De tarwe wordt op traditionele gemalen en gebruikt voor tarwemeel en tarwebloem. Daarnaast telen wij zonnebloemen. Dit wordt uiteraard in onze winkel verkocht.

In oktober 2008 zijn we begonnen verbouw van de Cranberry (veenbes). Al deze producten worden op een natuurbewuste wijze geteeld. Dit houdt in dat de chemische middelen zo min mogelijk worden gebruikt en er o.a. mechanisch onkruid bestreden wordt. Alle meststoffen en bestrijdingsmiddelen worden geregistreerd. U kunt ons bellen voor een afspraak of inlichtingen.

Jaartallen

1405 - Boerderij 'de Kolke' werd beschreven aan de abdij van Prüm. De eigendomsrechten werden voor 8, 10, 12 jaar verpacht. De boerderij heette in die tijd 'Hoetink of 'Erve Kolkink'.

1609 - de abdij verkoopt de goederen en rechten aan Ernst Casimier van Nassau.

1610 - pachtregister: schildschatting te Voorst

1802 - register van Ambtslasten Voorst

18?? - eigenaar fam. D. Wolters en J. Reupkes

1832 - in het kadaster werd Jan Arend Groothedde geregistreerd

1894 - verkoop aan Bosch van Rosenthal. De boerderij werd bewoond door J.W. Selhorst en Mechtalina Beurseloo

1914 - juli: Albert Wassink en Gerritjen Selhorst

1956 - Albert Wassink en Riek Ruumpol

1987 - Albert Wassink en Corrie ter Mate

Op dit moment zijn de zonen toegetreden tot het bedrijf en die gaan het bedrijf voortzetten. 

1 van 5