Geschiedenis van Boerderij De Kolke

Boerderij 'de Kolke', gelegen op landgoed 'Beekzicht' in Voorst, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1405. De boerderij is gebouwd op een terp vanwege de overstromingen van de Voorsterbeek in het verleden. Tegenwoordig bewonen de eigenaren Albert Wassink en Corrie ter Mate de boerderij met hun zoons, die het ambachtelijke bedrijf zullen voortzetten.

Op het landgoed van ongeveer 400 hectare groot komen zeldzame plantensoorten voor en is een gevarieerde dierenwereld te vinden. Het landgoed is opengesteld voor publiek en er zijn wandelpaden aangelegd. De vis- en ijsvereniging mogen gebruik maken van de Mulderskolk.

Naast akkerbouwgewassen en groenten worden er hoogstamfruitbomen geteeld waarvan de opbrengst verwerkt wordt in ambachtelijke producten zoals jam en sap. Het landgoed verbouwt ook zonnebloemen, die in de winkel worden verkocht. In 2008 zijn ze begonnen met de verbouw van de cranberry (veenbes). Alle producten worden op een natuurbewuste manier geteeld waarbij chemische middelen zo min mogelijk worden gebruikt.

Met zijn geschiedenis, natuur en ambachtelijk verbouwde producten is boerderij 'de Kolke' op landgoed 'Beekzicht' een unieke bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Neem gerust contact op voor meer informatie of een afspraak.

Jaartallen

1405 - Boerderij 'de Kolke' werd beschreven aan de abdij van Prüm. De eigendomsrechten werden voor 8, 10, 12 jaar verpacht. De boerderij heette in die tijd 'Hoetink of 'Erve Kolkink'.

1609 - de abdij verkoopt de goederen en rechten aan Ernst Casimier van Nassau.

1610 - pachtregister: schildschatting te Voorst

1802 - register van Ambtslasten Voorst

18?? - eigenaar fam. D. Wolters en J. Reupkes

1832 - in het kadaster werd Jan Arend Groothedde geregistreerd

1894 - verkoop aan Bosch van Rosenthal. De boerderij werd bewoond door J.W. Selhorst en Mechtalina Beurseloo

1914 - juli - Albert Wassink en Gerritjen Selhorst

1956 -  1987 - Albert Wassink en Riek Ruumpol

1987 - 2018 - Albert Wassink en Corrie ter Mate

2018 - heden -  Albert Wassink, Corrie Ter Mate, Michael Wassink en Marco Wassink

Op dit moment zijn de zonen toegetreden tot het bedrijf en die gaan het bedrijf voortzetten. 

Nieuw! Cranberry Mosterd

We hebben fantastisch nieuws voor alle liefhebbers van mosterd: Boerderij de Kolke heeft in samenwerking met Restaurant de Kribbe een heerlijke nieuwe mosterd ontwikkeld! De Cranberry Mosterd is een unieke en smaakvolle toevoeging aan ons assortiment, en we zijn er trots op dat we deze met u kunnen delen.

Onze Cranberry Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad en cranberries van onze eigen boerderij. Na een aantal proefjes en tests heeft Restaurant de Kribbe de perfecte samenstelling vast kunnen stellen. Het resultaat is een mosterd die heerlijk smaakt bij verschillende gerechten en snacks.

Vanaf nu kunt u de Cranberry Mosterd vinden in onze winkel en op de markt. Het is de perfecte manier om een unieke smaak toe te voegen aan uw maaltijden en snacks. Probeer het bijvoorbeeld als dip voor kaas of als smaakmaker in salades.

We zijn erg trots op ons nieuwe product en we hopen dat u er net zo van zult genieten als wij. Kom langs in onze winkel of bezoek ons op de markt om de Cranberry Mosterd zelf te proeven en te ontdekken.

Cranberry Mosterd
1 van 5