Cranberries van de Kolk

Onze cranberry producten: geniet van de gezonde en smakelijke vrucht!

In de moderne tijd staat de cranberry volop in de belangstelling en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De cranberry staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen en heeft een reputatie opgebouwd als middel tegen blaasproblemen. Maar het is niet alleen een gezonde vrucht, het is ook nog eens erg lekker en kan worden gebruikt in vele gerechten. Van voorgerechten tot desserts, als smikkelbesje, in notenmelange, cocktails, brood, cake en koekjes, als sap, frisdrank, jam en nog veel meer lekkernijen.

Cranberry's van de Kolke: lokaal geteeld en verser dan vers

Waarom ver weg zoeken als het hier in Nederland kan worden geteeld? Het telen van cranberry's als cultuurgewas staat nog in de kinderschoenen in ons land, maar er is zoveel vraag naar dat er zeker ruimte is voor 500 hectare. Boerderij "de Kolke" is het eerste bedrijf in Gelderland dat deze uitdaging is aangegaan om de bes commercieel te kweken. De eerste gedeeltelijke aanplant vond plaats op 15 oktober 2008 en in het voorjaar van 2009 zal er worden aangeplant tot de totale oppervlakte van 1 hectare. In 2010 werden de eerste bessen geoogst en verwerkt tot jam, compote en sap. Op dit moment telen we nog steeds cranberries en ze zijn niet meer weg te denken. In 2022 is er een nieuw stuk aangeplant in een overloopgebied bij de Voorster beek. We hopen dat het aanslaat, zodat op deze grond waarin principe alleen onkruid kan groeien omdat het een aantal maanden per jaar onder water staat, voedsel geproduceerd kan worden. Het enige gewas dat daar goed tegen kan, is de cranberry. Dit kan dan op grotere schaal worden gedaan, zodat er geen grond verspild wordt.

Historie van de cranberry

De cranberry (Vaccinium macrocarpon) komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is in Nederland een exoot. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat bessen op Terschelling aanspoelde, waarna de soort in Nederland inburgerde. De plant werd hier in 1868 ontdekt door botanicus Franciscus Hoekema. Op Terschelling komen uitgebreide velden van de cranberry voor en de pluk van de bessen is er aan een veenbes-bedrijf verpacht. Ook op Vlieland komen grotere velden voor. De cranberry wordt ook in kleine aantallen gevonden in het Fochteloërveen en het Eesveen op de grens van Friesland en Drenthe. Op Terschelling staat de plant bekend als 'Pieter-Sipkesheide', naar de vinder van het vat in 1845. De Nederlandse naam is veenbes of lepeltjesheide. Het is een wintergroen, kruipend plantje met lange, dunne stengels. Deze uitlopers wortelen zich rondom

Nieuw! Cranberry Mosterd

We hebben fantastisch nieuws voor alle liefhebbers van mosterd: Boerderij de Kolke heeft in samenwerking met Restaurant de Kribbe een heerlijke nieuwe mosterd ontwikkeld! De Cranberry Mosterd is een unieke en smaakvolle toevoeging aan ons assortiment, en we zijn er trots op dat we deze met u kunnen delen.

Onze Cranberry Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad en cranberries van onze eigen boerderij. Na een aantal proefjes en tests heeft Restaurant de Kribbe de perfecte samenstelling vast kunnen stellen. Het resultaat is een mosterd die heerlijk smaakt bij verschillende gerechten en snacks.

Vanaf nu kunt u de Cranberry Mosterd vinden in onze winkel en op de markt. Het is de perfecte manier om een unieke smaak toe te voegen aan uw maaltijden en snacks. Probeer het bijvoorbeeld als dip voor kaas of als smaakmaker in salades.

We zijn erg trots op ons nieuwe product en we hopen dat u er net zo van zult genieten als wij. Kom langs in onze winkel of bezoek ons op de markt om de Cranberry Mosterd zelf te proeven en te ontdekken.

Cranberry Mosterd
1 van 5